Virksomheder skal tage grønt samfundsansvar

AAK Denmark A/S arbejder med cirkulær økonomi

På havnen i Aarhus finder man et stykke Aarhus-historie. Grundlagt som Aarhus Palmekernefabrik i 1871 har det tidligere Aarhus Karlshamn – i dag AAK Denmark A/S - i mange år sat sit præg på Aarhus Havn. Gennem årene har forretningen udviklet sig fra oliekager til landbruget over margarine til i dag også at omfatte olier til fødevarebranchen. Udvindingen af olie sker primært fra sheakerner, og er en proces, der kræver store mængder energi. Det betyder, at virksomheden naturligt har fokus på sit eget energiforbrug. Men når man spørger Henrik Wessmann, der er Engineering Manager hos AAK Denmark A/S, er det ikke nok, at virksomheder kun fokuserer på sig selv.

”Virksomheder i dag har et medansvar for den grønne omstilling. Vi spiller en nøglerolle i Danmarks vækst og udvikling, og derfor er det kun naturligt, at vi også understøtter den grønne omstilling af samfundet,” siger han.

Blandt andet derfor er AAK Denmark A/S sammen med en række virksomheder på havnen, Aarhus Vand, Aarhus Kommune og Aarhus Havn gået sammen om et projekt, der skal undersøge og til dels afprøve mulighederne for, at virksomhederne i højere grad kan udnytte hinandens biprodukter og arbejde med energioptimering og brug af overskudsvarme.

”Det er et spændende projekt, fordi vi rent faktisk kommer til at arbejde med de muligheder, vi har for at lave fornuftige samarbejder på tværs af virksomheder. Noget af det, der er brug for, er en øget dialog med myndighederne, så vi får skabt rammevilkår, der understøtter den grønne omstilling i stedet for at modarbejde den. Derfor er projekter som dette en god ting, da vi netop får tryktestet, hvad der kan lade sig gøre,” siger Henrik Wessmann.

”Virksomheder i dag har et medansvar for den grønne omstilling."
Henrik Wessmann, AAK Denmark A/S

Stort potentiale i industrisektoren


Målt på arbejdspladser er Aarhus landets største industriby. Det i sig selv er argument for at inddrage industrierne i den grønne omstilling af byen. Et andet og nok så vigtigt argument, er de muligheder, omstillingen giver til industrivirksomhederne.

”Den grønne omstilling giver udviklingsmuligheder for industrivirksomhederne. Ud over, at et bedre energiregnskab kan give resultater på bundlinjen, er arbejdet med nye forretningsmodeller en mulighed for at udvikle virksomheden og blive mere konkurrencedygtig. Efterspørgslen på grønne varer og produkter stiger,” siger Uffe Vinther Kristensen, der er udviklingskonsulent i Aarhus Kommune.

Netop den efterspørgsel mærker man også hos AAK Denmark A/S.

”Vi oplever en massiv efterspørgsel på ansvarlig og klimarigtig produktion. Ikke blot fra kunder og samarbejdspartnere, men også fra vores aktionærer. Det betyder, at opmærksomheden på vores produktionsprocesser i langt højere grad er et konkurrenceparameter i forhold til tidligere,” siger Marian Kjærgaard, der er HSE Manager hos AAK Denmark A/S.

Fakta:

AAK Denmark A/S beskæftiger cirka 250 medarbejdere.

AAK Denmark A/S er en del af den svenskejede virksomhed AAK AB (publ)