Bæredygtige samarbejder på Aarhus havn

I begyndelsen af året søsatte Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand projektet Smart Energi. I projektet deltager 14 virksomheder, der undervejs i forløbet får kyndig hjælp og rådgivning til at forbedre bæredygtighed og arbejdsgangene i deres virksomheder.

”Smart Energi Aarhus havn, er en platform, hvor vi i samarbejde med virksomheder skaber og indhenter vigtigt data. De data, som vi indsamler, vil danne grundlag for konkrete initiativer, der har fokus på cirkulær økonomi og energieffektivitet,” siger Uffe Vinther Kristensen, der er udviklingskonsulent hos Aarhus Kommune. 

Projektets arbejde med energiforbrug, cirkulær økonomi og ikke mindst energieffektivitet understøtter Aarhus Kommunes klimamålsætning om CO2-neutralitet i 2030. 

Projektet er allerede nu mundet ud i ét konkret initiativ, og flere er allerede på tegnebrættet. Virksomhederne har taget godt imod projektet, og det tegner godt for fremtiden:

”Vi oplever nogle meget, meget motiverede virksomheder, som rigtig gerne vil samarbejde. De har vist et stort engagement. Det tegner godt for fremtiden, hvor virksomhederne forhåbentligt fortsætter med at gå forrest,” siger Uffe Vinther Kristensen.

Startskuddet til fremtidige samarbejder

Med en projektperiode på godt et år er projektet i følge kalenderen allerede halvvejs. Det betyder dog ikke, at arbejdet med initiativerne stopper, når perioden udløber:

”Med projektet har vi skabt et solidt fundament for, at vi i fremtiden kan samarbejde om bæredygtighed. Det fundament skal vi udnytte, så vi kan få endnu flere virksomheder med ombord,” siger Uffe Vinther Kristensen.

Hos Aarhus Havn håber man ligeledes, at projektet bliver startskuddet til mere langsigtede samarbejder og løsninger på havnen:

”Jeg håber, at vi med projektet Smart Energi har sat gang i en bølge. Det er vores klare mål at fortsætte arbejdet med bæredygtige initiativer her på havnen, og vi håber, at havnens virksomheder vil ride med på den bølge, der er sat i gang,” siger Anne Zachariassen, teknisk chef på Aarhus Havn.


Fakta:

  • Smart Energi er et samarbejde mellem Aarhus Havn, Aarhus Kommune og Aarhus Vand
  • 14 virksomheder på havnen deltager i projektet
  • Projektet strækker sig over 15 måneder
  • Det første konkrete initiativ, der arbejdes med, er øget produktion af vedvarende energi på Aarhus havn.