Energioptimering sparer Musikhuset Aarhus for 10 mio. kroner

Man ser det, men man tænker ikke over det. At alt lyset i og ved billetsalget i Musikhuset Aarhus er skiftet til LED. På samme måde er stort set resten af husets lyskilder – ikke mindst i salene skiftet til LED. Men belysningen er blot en af de mange indsatser, der sænker energiforbruget i bygningen. Det er godt for økonomien og for samvittigheden.

”Siden 2008 har vi sparet cirka en million om året ved at have fokus på vores energiforbrug og optimere på en klog måde. De penge kan vi bruge til at skabe endnu bedre oplevelser for gæsterne i huset. Og samtidigt er vi stolte af at bidrage til, at vores bygning understøtter Aarhus’ ambitioner på klimaområdet,” siger Jesper Kjær, der er bygningschef i Musikhuset Aarhus.

Lavere energiforbrug giver glade gæster


Mange af de tekniske løsninger, Musikhuset Aarhus har investeret i, er ikke som sådan noget publikum lægger mærke til – og så alligevel. For rigtig mange af løsningerne har nemlig, udover et lavt energiforbrug, også den virkning at huset bliver en bedre oplevelse for gæsterne.

”Tag for eksempel vores belysning. Ved at skifte til LED er vi faktisk blevet i stand til at give rummene en bedre belysning end før og stadig spare energi. Det betyder, at vores gæster får en bedre oplevelse, når de besøger huset,” siger Jesper Kjær.

Et andet eksempel er styring af ventilationen. Her har huset også fået skiftet 13 gamle anlæg til nye tilbage i 2011. Det lavere energiforbrug gør, at anlæggene har finansieret sig selv med udgangen af 2019. Derudover måler de også på luftkvalitet og ikke kun på temperaturen. På den måde bliver indeklimaet - og dermed oplevelsen for husets gæster bedre.

”Vi laver altid en beregning på, hvornår vores investering i en given ting er tjent hjem igen. Og generelt er tilbagebetalingstiderne på energirenoveringer relativt korte. Ventilationsanlæggene var en stor investering, men eksempelvis var udskiftningen af gennemgangslyset til LED i store sal tjent hjem på en måned. Simpelthen på grund af den sparede udgift til elektricitet,” siger Jesper Kjær.

Lavt energiforbrug kræver styring


En ting er at skifte elektronikken i huset. Uanset om det drejer sig om lys, ventilation, varmesystemet eller vand, er det nødvendigt at have fokus på intelligent styring af husets systemer, hvis man vil høste besparelserne.

”Siden 2008 har vi sparet cirka en million om året ved at have fokus på vores energiforbrug og optimere på en klog måde."
Jesper Kjær, Musikhuset Aarhus

Derfor sørger Jesper Kjær altid for at investere i systemer, der kan overvåges.

”Det er helt afgørende, at vi løbende analyserer og overvåger de installationer vi har. Et godt eksempel er vores alarm på vores toiletter. Hvis et toilet bruger mere end 100 liter på en time, er der noget galt og så får vi en alarm. På et år sparede det os for 1000 kubikmeter vand,” siger Jesper Kjær.

Derfor er der styring og alarmer på stort set alle funktioner i huset nu.

”Vi kan stadig nå længere, selvom vi har taget fat på de åbenlyse ting de sidste 10 år. Indtil nu har vi nedbragt vores energiforbrug med cirka 35 procent. Men jeg har en forhåbning om, at vi ved fortsat at tænke i smarte løsninger og analysere på vores energiforbrug, kan komme endnu længere ned,” siger Jesper Kjær.

Fakta:

Hvis du står i en situation, hvor du skal energirenovere/optimere din bygning og vil høre mere om de tiltag, der er gjort i Musikhuset Aarhus, kan Jesper Kjær kontaktes på 8940 9000 eller mobil 2920 4412. Mail er jek@aarhus.dk