International opbakning til lokale klimaprojekter

Pengepræmier på mellem 35.000 og op til 115.000 kroner var det konkrete bevis på, at fire klimaprojekter, med udspring i Aarhus, blev fundet så interessante, at EU’s program for innovative klimaløsninger – Climate KIC Nordic – besluttede at give dem nogle af de udviklingspenge, de har til rådighed. Pengene skal bruges til at videreudvikle projekterne og få dem gjort klar til implementering i samfundet. 

En af vinderne var Center for Byudvikling og Mobilitet i Aarhus Kommune. Med en præmie på cirka 115.000 kroner er det nu muligt at gå videre med arbejdet med at skabe en platform, som skal øge samkørsel i byerne. 

”Med et effektivt transportsystem, som tjener alle, der bor i byen, vil der ikke være det samme behov for at eje sin egen bil. Allerede nu kender danskerne til samkørsel fra forskellige private tjenester. Det vi vil med projektet her, er at se om det er muligt at kombinere offentlige og private mobilitetstjenester i et samlet system” siger projektleder i Center for Byudvikling og Mobilitet, Gustav Friis. 

Aarhus er rugekasse for klimaløsninger

At fire projekter kunne gå fra Climate KIC Nordic arrangementer med penge til videreudvikling, vidner om at Aarhus er med langt fremme, når det handler om at finde fremtidige løsninger på klimaudfordringerne. Her spiller Aarhus Universitet en markant rolle. Med tre præmierede projekter, var der også glæde på universitetsgangene. 

Peter Harling Lykke fra Business Relations and Partnerships på Aarhus Universitet, forklarer. 

”For os går opgaven med at komme med løsninger på fremtidens klimaudfordringer rigtig fint i spænd med vores opgaver inden for forskning og undervisning. I arbejdet med klimaløsninger kan vi bringe hele paletten i spil – og derudover samarbejde med erhvervslivet, hvilket vores studerende kan drage nytte af, når de er færdige med deres uddannelse,” siger han. 

De tre præmierede projekter som Aarhus Universitet arbejder med handler blandt andet om at give virksomheder bedre muligheder for at måle og agere på deres klimabelastning, system innovation i forbindelse med byers arbejde med at blive CO2-neutrale og lokal dyrkning af fødevarer med genbrug af PVC-byggeaffald som rør og tagrender, der er skabt til vand og dermed kan vande landbrug i byområder.