Klimaplan - En grønnere fremtid for Aarhus

Arbejdet med kommunens kommende klimastrategi og plan har vist, at interessen for at være med i arbejdet er stor. Cirka 300 aktører har været involveret i arbejdet med planen, som byrådet nu skal diskutere.

”Det har aldrig været vigtigere, at vi tager ansvar for at omstille Aarhus til et fossilfrit og CO2-neutralt samfund. Det er derfor glædeligt, at så mange har lagt kræfter i arbejdet. Så nu er det tid til, at byrådet tager de beslutninger, der kan bringe Aarhus ind i den grønne fremtid,” siger Kristian Würtz.

Der er allerede taget vigtige skridt i den grønne omstilling af Aarhus – eksempelvis overgår fjernvarmen til biomasse i løbet af 2016, og letbanen, som kører fra midten af 2017, gør den offentlige transport grønnere. 

Byrådet skal ved budgetforhandlingerne bl.a. tage stilling til de kommende investeringer i klimaindsatsen. 

”Det er gode og store skridt, vi har taget, men vi må erkende, at det kun bringer os halvvejs i forhold til målet om CO2-neutralitet i 2030. Jeg ser derfor frem til, at byrådet nu skal diskutere, hvordan vi når vores mål på klimaområdet,” siger Kristian Würtz. 

Virksomheder ønsker handling

Omkring 300 forskellige aktører har været med i udviklingen af forslaget til klimastrategi og klimaplan 2016-2020, som kan læses på

Klimastrategi og Klimaplan 2016-2020.

Heriblandt en del virksomheder. En af virksomhederne, der deltog er Grundfos.  

”Kommunerne er en vigtig spiller i forhold til at sætte handling bag verdens klimaambitioner. Derfor er det vigtigt, at klimaindsatsen i Aarhus bliver konkret og handlingsorienteret. På den måde bliver det nemmere for virksomhederne at se, hvor kommunerne vil hen – og det bliver nemmere for kommunen at efterspørge de løsninger, der er relevante for dem. Derfor er vi også tilhængere af at skabe fyrtårnsprojekter i fællesskab med kommunen og andre relevante partnere. At vi i samarbejde med kommunen skubber udviklingen, betyder muligheder for vækst i virksomhederne,” siger Hakon Børsting, der er senior R&D Manager i Grundfos Holding A/S. 

Det siger virksomhederne også: 

”Det er nødvendigt med kendskab til grønne teknologier. På transportområdet findes der allerede nu køreklar teknologi. Vi begynder at serieproducere elbusser her i 2016. Denne type busser er allerede i drift i flere andre europæiske byer. Det er vigtigt at understrege, at handlekraftige kommuner spiller en vigtig rolle i forhold til at skubbe på udviklingen inden for den grønne omstilling. Derfor er det vigtigt, at kommunerne prioriterer klimaindsatsen,” siger Jens Ommen, der er direktør for Volvo Busser Danmark A/S.  

Jens Ommen, direktør i Volvo Busser Danmark A/S 

”Det er nødvendigt, at kommunen prioriterer en målrettet handlingsorienteret indsats. I byggebranchen er der behov for at skabe en tradition for at tænke mere tværfagligt og tværdimensionelt. At en kommune arbejder målrettet med at stille krav til grøn tænkning i deres løsninger, er med til at optimere de virksomheder, kommunen samarbejder med. Og de største udfordringer for at få mære tværfaglig tænkning ind i branchen knytter sig helt klart til den silotænkning byggebranchen og de kommunale og regionale systemer er præget af.”  

Vibeke Grupe Larsen, bæredygtighedschef i NCC.