Aarhus-elever designer fremtidens transport

Personbiler, lastbiler og fly er blandt verdens store syndere, når det gælder klimaforandringer og forurening. Det vil elever fra femteklasserne på Ellevangsskolen, Mårslet Skole og Samsøgades Skole i Aarhus Kommune gøre noget ved. Eleverne deltager sammen med skoler fra syv andre kommuner i Region Midtjylland i Aarhus 2017 Design to Improve Life Challenge. Starten er i denne uge, hvor eleverne arbejder med kreative processer – og ideerne præsenteres ved Battle den 13. oktober i Odder. Her kåres ’midtjysk skolemester’ i bedste bæredygtige transportløsning. 

Innovation i skolen

Innovation skal som en del af folkeskoleloven indgå i alle fag. Aarhus Kommune har valgt at være med i dette innovative forløb, skabt under Aarhus 2017. Bag forløbet står den almennyttige organisation INDEX: Design to Improve Life. 

”Vi ved, at arbejde med innovation kræver strukturerede læringsforløb. Og at innovative kompetencer er essentielle på fremtidens arbejdsmarked. Disse forløb motiverer eleverne, fordi de arbejder med verdens virkelige problemer – og sammen med virksomheder, organisationer og klubber skaber lokale løsninger på globale udfordringer,” siger projektleder i INDEX: Design to Improve Life, Simone Søgaard Jacobsen. 

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus, Bünyamin Simsek, ser projektet som en god anledning for eleverne til at træne nytænkning og innovation.

”Vi har brug for, at unge kan tænke nyt, visionært og innovativt, og det kan projektet her lære dem. Det er samtidig et godt eksempel på den åbne skole, hvor forskellige parter bidrager til at styrke elevernes kompetencer. Jeg er sikker på, at vi får gode ideer at se, som kan inspirere til fremtidens løsninger,” siger Bünyamin Simsek.

De 20 bedste designs udvælges af en ekspertjury, der består af blandt andet direktør i Cyklistforbundet Klaus Bondam, trafikforsker Malene Freudendal-Pedersen og fremtidsforsker Theis Jakobsen. 

Del af længere forløb

Efterårets innovative forløb er det andet ud af tre forløb under europæisk kulturhovedstad Aarhus 2017. Sidste år var udfordringen ’Klimaforandringer med fokus på vand” og blev en bragende succes. I år drager juryens cirka 100 udvalgte midtjyske elever til Battle i Odder. I 2017 vil finalen dreje sig om mad, og finder sted i Aarhus.