På grøn mission for Aarhus' børn og unge

Arbejdet med at indføre affaldssortering i Aarhus Kommune har skabt et naturligt fundament for at kickstarte en fælles og synlig pædagogisk dimension i Børn og Unges indsats for grøn omstilling. Det pædagogiske fokus er trinvist blevet styrket med en vifte af pædagogiske aktiviteter, som både engagerer og motiverer børn og unge i arbejdet med klima og bæredygtighed. For børn skal ikke bare lære om bæredygtighed i dagtilbuddet, skolen og fritiden, de skal også selv være bæredygtige.

Direktør i Børn og Unge Martin Østergaard Christensen siger:

”Når dagtilbud, skoler og fritidstilbud tilbyder pædagogiske aktiviteter, som pirrer nysgerrighed, fordybelse og fællesskab om at samle viden og tænke bæredygtigheden ind i hverdagen, så tilbyder vi børnene en aktiv rolle i den grønne omstilling. Vi er på en fælles grøn mission – og nu tager vi de første skridt. Ved siden af den pædagogiske indsats har vi skruet gevaldigt op for klimafokus i byggeriet af blandt andet dagtilbud og skoler, og arbejder med at fremme en bæredygtig hverdag på arbejdspladserne. Tingene hænger sammen, og det skal børnene selvfølgelig mærke.”

 

Inspiration og materialer til arbejdet med natur og bæredygtighed

I 2021 har Børn og Unge valgt at understøtte lokale aktiviteter med inspiration, materialer og ekstra bevillinger til at komme godt i gang. Dagtilbud, skoler og Ung i Aarhus arbejder bla. med Haver til Maver, Grønne Spirer, workshops om affaldssortering, upcycling af tøj, Grøn Skole, natur- og science-kits til dagtilbud samt kurser i natur og udeliv for pædagoger.

 Se video om Børn og Unges grønne mission

 

Systematik og nye kompetencer

Som del af indsatsen kan dagtilbud og skoler få et gratis medlemskab af Friluftsrådets grønt flag-ordning, og ud over at det har gødet interessen lokalt, betyder det også:

  • Systematik i arbejdet med bæredygtighed og udemiljøer i dagtilbud og skoler
  • Inspiration til aktiviteter og undervisningsmaterialer
  • Kapacitetsløft til pædagoger og lærere

Med aktiviteterne skal børn og unge opleve selv at kunne gøre en forskel. Måske er vi så heldige, at de også går hjem og inspirerer familien til at tage del i det fælles træk for Aarhus Kommunes klimamål.

Mere om arbejdet med bæredygtighed og klima i Børn og Unge

Video om Haver til Maver