Cyklende vinduespudsere sikrer grøn udsigt

Når vinduespudserne rykker ud til Folkestedet i det centrale Aarhus for at pudse vinduerne, sker det på en specialindrettet elcykel. Cyklen er et resultat af dels et ønske om at skabe en mere effektiv forretning og dels fordi efterspørgslen på grønne ydelser stiger i kommunerne.

”Cyklerne løser et helt praktisk problem – nemlig at vi kan komme hurtigere frem i midtbyen og ikke skal spekulere i, hvor vi skal parkere. Samtidigt oplever vi, at der kommer flere grønne ønsker – og krav – i de aftaler Aarhus Kommune udbyder. Det skal vi som virksomhed kunne honorere, og der har vores elcykler vist sig, som en rigtig fin løsning på begge dele,” siger Ole Juul Andersen, der er direktør i Aros Facility Service.

De fem cykler, der for tiden kører i midtbyen, giver virksomheden en CO2-besparelse på 4 ton pr. år. Og selvom det ikke er alverden, mener Ole Juul Andersen alligevel, at det har sin berettigelse.

”Hvis blot vi alle gør en lille forskel, bliver det jo samlet set til noget, der gør en forskel. Derudover bidrager vores cykler til 5 færre biler i centrum – og alle ved at trafikken er tæt nok i forvejen. Og som virksomhed har jeg fået en langt mere effektiv forretning ud af det. Det er jeg sikker på, at mange andre også vil kunne få,” siger han.

 

Giver bonus på flere bundlinjer

Udover at Ole Juul Andersen kan optimere på driften af sin virksomhed ved at bruge cyklerne til opgaver i midtbyen og samtidigt understøtter byens grønne omstilling, har det også vist sig, at cyklerne giver gladere medarbejdere.

”De er simpelthen så glade for at have cyklerne til rådighed. Der giver fleksibilitet, frisk luft og motion og mindre stress i dagligdagen, fordi man slipper for bøvlet med parkering. Så alt i alt har det være en rigtig god investering,” siger Ole Juul Andersen.

 

Grønt er ofte billigere

Når man vender blikket mod Aarhus Kommunes indkøbsafdeling, er der ingen tvivl om, at de grønne tiltag i indkøbspolitikken er kommet for at blive.

”Vi har eksempler på at udbud, hvor der stilles forholdsvise skrappe krav til klimavenlig transport alligevel ender med at være op til 40 % billigere end tidligere løsninger. Så ikke alene er de grønne løsninger ofte billigere eller matcher prisen – de er også med til at indfri byens klimamålsætninger,” siger Tommy Nielsen, der er udbudskonsulent i Aarhus Kommune.

Arbejdet med at styrke de grønne løsninger, når Aarhus Kommune skal købe ind, sker ikke gennem krav alene. Det er også nødvendigt at tage en dialog med de mange forskellige leverandører.

”Man skal have modet og viljen til at tage dialogen med de forskellige aktører – det er det, der kan være med til at lægge vejen for de grønne løsninger. Vi skal se vores indkøb som den driver de også er – og dermed bruge dem til at understøtte den grønne omstilling af Aarhus,” siger Tommy Nielsen.

Fakta:

I 2018 var Aarhus Kommunes indkøbsvolumen på 6,87 milliarder kroner.

I Aarhus’ Klimahandlingsplan 2021-2024 sættes der endnu mere fokus på betydningen af grønne indkøb.

Aftalen om cyklende vinduespudsere er en del af en forsøgsordning, der er kommet i stand efter dialog mellem kommune og leverandør.