SPOT på klimaindsatsen i Aarhus

Klimaindsatsen er en fælles indsats. Derfor handler det i høj grad om at opbygge den viden, der skal til, så man er i stand til at træffe klimarigtige valg i sin dagligdag. Derfor har SPOT Festival og Aarhus Kommune indledt et samarbejde, der skal bringe klimadebatten ind i endnu flere sammenhænge.


SPOTs leder Gunnar Madsen siger:
“FN’s verdensmål er vigtige pejlemærker for os alle - hvordan vi både holder sammen på og udvikler verden, er en udfordring for alle demokratiske borgere, som vi må tage på os. Kulturens egen bæredygtighed afhænger derfor også af, at den bidrager til udviklingen. Musikken spiller sine egne sange, men dermed spiller den også en rolle for andre. SPOT ser frem til et udviklende samarbejde med Aarhus Kommune om viden og værdier, der har betydning for alle borgere.”

I praksis betyder det at man på SPOT den 3. og 4. maj kan opleve en lang række indslag der spænder fra et møde med Frank Erichsen - måske bedre kendt som 'Bonderøven' - til Marc Facchini, der laver musik med udgangspunkt i klimaforandringerne 


Halvering på 10 år


Fra Aarhus Kommune er det et erklæret mål, at øge styrke klimaindsatsen. Siden 2008 har kommunen arbejdet målrettet med klimaindsatsen - og faktisk er det lykkedes at halvere den enkelte borgers CO2-udledning på 10 år. Samtidigt er det nu, byen for alvor skal træde i karakter og løfte i flok.


”Bæredygtige byer og samfund er et af FNs Verdensmål, og det er vigtigt, at vi indtænker bæredygtighed i alt, hvad vi foretager os. Ikke mindst i kulturlivet, der når ud til mange mennesker, og i den grad kan flytte holdninger. Derfor er jeg superglad for samarbejdet med SPOT. Det passer ind i den dagsorden om klimaindsats, som jeg har rejst i Byrådet, ” siger Rabih Azad-Ahmad, der er rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune.


Han bakkes op af to repræsentanter for Aarhus Kommunes bæredygtighedsudvalg, Camilla Fabricius og Theresa Blegvad.


“Vi har store ambitioner på klimaområdet i Aarhus Kommune. Vi er alle sammen i samme båd, når verdenshavene stiger, så vi skal handle sammen. Den grønne omstilling er ikke bare en teknologisk udfordring - det er i høj grad også en samfundsmæssig udfordring, som vi skal løse i fællesskab,” siger Camilla Fabricius (S), der er forperson for Aarhus Kommunes bæredygtighedsudvalg.


”Hvis vi skal skabe et mere bæredygtigt samfund, kræver det innovation og nytænkning i alle brancher. Derfor glæder jeg mig over samarbejdet med SPOT festivalen og de muligheder, som det medfører for at komme i dialog med endnu flere mennesker om klimaudfordringerne,” siger Theresa Blegvad (V).

Programmet er:

Fredag 3. maj
17:15-17:45: Marc Facchini (koncert og Q&A)
18:00-18:30: GoMore
19:00-19:30: Fra Grums til Gourmet

Lørdag 4. maj
16:30-17:00: Genbyg
17:30-18:00: Teatret Svalegangen
18:30-19:00: Camilla Fabricius
19:30-20:00: Grums Aarhus
20:30-21:00: Frank Erichsen

Marc Facchini
Med klimaforandringer som lyrisk tema udforsker Marc Fachinni koblingen mellem klassisk musik og nutidig sangskrivning. Med sig har han violinisten Maria Jagd.

GoMore
Samkørselstjenesten GoMore er efterhånden udbredt i hele Danmark. Virksomheden var en af de første, der så mulighederne for forretning inden for deleøkonomi og bæredygtighed.

Fra Grums Til Gourmet
Kan der vokse gourmetsvampe op af byens brugte kaffegrums? Svaret er ja – og svampene vokser i sådan en grad, at folkene bag Fra Grums til Gourmet vandt Salling Food Award i 2018.

Genbyg
Der er forretning i cirkulær økonomi. Det har Genbyg bevist siden 1998. Genbyg er Danmarks største byggemarked med brugte byggematerialer og er specialiseret i opkøb og videresalg af brugte byggematerialer.

Teatret Svalegangen
Teatret Svalegangen har skabt projektet United Change, som frem til 2022 vil arbejde med kunstnerisk formidling af FN’s verdensmål. Det sker gennem udvikling af sanselige, interaktive oplevelser baseret på hvert verdensmål, som inviterer til det personlige engagement i verdensmålene.

Camilla Fabricius
Camilla Fabricius er – udover at være medlem af Aarhus Byråd og forperson for Bæredygtighedsudvalget – passioneret omkring bæredygtighed og forbrug. Hun har blandt andet haft sine egne forbrugsvaner under den helt store lup.

GRUMS
De fleste ved, at en kop kaffe gør underværker ved et morgentræt ansigt. Men GRUMS Aarhus har fundet ud af, at kaffegrumsen kan laves til hudplejeprodukter. Ressourceoptimering er et kodeord for virksomheden.

Frank Erichsen
Frank Erichsen har huseret på DR med TV-programmet ’Bonderøven’ gennem en årrække med betragtninger om, hvordan man kan leve et bæredygtigt liv – ikke bare ressourcemæssigt, men også økonomisk og socialt.