Energiprojekt i Aarhus giver kommercielle muligheder

I Aarhus arbejder man som en del af klimaindsatsen strategisk med fremtidens energiforsyning. Et af de projekter, som prøver at omsætte de mange nye teknologier og tanker til realiteter, er READY. Projektet arbejder med flere forskellige vinkler, men en af dem er, hvordan man kan bruge og lagre strøm, der er lavet på solenergi.

”READY giver os mulighed for at udvikle og teste et produkt uden for laboratoriet."
Lars Barkler, Lithium Balance

Udfordringen er at strømmen produceres om dagen, når solen skinner, men hvor færrest skal bruge den. Det giver et behov for at lagre strømmen, således at den er til rådighed, når man kommer hjem om eftermiddagen og skal bruge den til aftensmad, tv og lignende. Det har virksomheden Lithium Balance udviklet en løsning til, som afprøves i en boligforening i Aarhus.

”Vi vil gerne gøre det muligt at den strøm som ens solceller producerer, faktisk også er den strøm man bruger. Men typisk har man en spidsbelastning om morgenen og om eftermiddagen. Når vi kan lagre strømmen, bliver det muligt at bruge vedvarende energi, når man har behov for det,” siger Lars Barkler, der er administrerende direktør i Lithium Balance.

Demonstration er nødvendig

Selvom Lithium Balance har arbejdet med batteriteknologi siden 2006, er batterisystemet, som bliver testet i READY ikke en hyldevare. Systemet er udviklet specielt til det projekt. Men projekter som READY er nødvendige for fortsat produktudvikling inden for grøn teknologi.

”READY giver os mulighed for at udvikle og teste et produkt uden for laboratoriet. Og det giver resultater, batterisystemet bliver en decideret salgsvare ved årsskiftet,” siger Lars Barkler.

Derudover vil kunderne gerne se varerne i aktion inden der handles.

”I kraft af sin størrelse er READY et projekt, der giver os rigtig god mulighed for at demonstrere, hvad vi kan over for interesserede kunder,” siger Lars Barkler.

Og kunder er der mange af – især internationalt, da mange lande ikke har et så stabilt forsyningssystem, som Danmark.

Batterisystem kan hjælpe den kollektive forsyning

Men selv om Danmark har et veludbygget kollektivt forsyningssystem af både varme og el, kan batterisystemer som det Lithium Balance producerer, være en af nøglerne til at få mere vedvarende energi ind i det danske energisystem. Batterierne kan nemlig bruges som buffer for det nationale elnet.

”Lige nu arbejder vi sammen med et af energiselskaberne om at give dem mulighed for at styre batterierne. På den måde kan de sende strøm på batterierne, når sol og vind producerer mere, end nettet kan bruge. På den måde kan man udskyde udbygning af kapaciteten og udnytte, at batterierne kan bruges individuelt for de enkelte bygninger, men samtidigt spille sammen med vores kollektive forsyning,” siger Lars Barkler.

Fakta:

  • Aarhus Kommune har sammen med Växjö Kommune i Sverige og en lang række danske og svenske partnere fået tilsagn fra EU på et tilskud på 143 millioner kroner, der sammen med parternes egenfinansiering, skal bruges til blandt andet at demonstrere, hvordan et fleksibelt varmesystem og energirenovering af eksisterende boliger kan sikre en varmeforsyning med vedvarende energi og lavtemperatur fjernvarme.
  • Konkret i Aarhus skal der arbejdes med 500 parcelhuse og cirka 400 lejligheder, hvor man blandt andet skal energirenovere og afprøve tekniske løsninger.