Ægteskabet sætter strøm til elcyklen

Opbakning og fællesskab i hjemmet er helt centralt for, at nye vaner kan slå rødder, det gælder kost, fysisk aktivitet og også vanebrud i forbindelse med hverdagens megen transport. Projektet ’I medvind og modvind’ har fokus på, at man som ægtefæller kan hjælpe hinanden til at ændre sine transportvaner.

"’I medvind og modvind’ skal skabe rammerne for, at pendlere fra Beder og Malling på en nem og billig måde kan få erfaringer med nye transportformer. Og den vigtige drivkraft deltagernes vanebrud er parløbet med hinanden,” fortæller Gustav Fris, der er projektleder i Smart Mobilitet i Aarhus Kommune.

Cyklen er en del af dagligdagen

Det at dele nye erfaringer og kunne hjælpe hinanden betød, at de nye cykelvaner kom ind under huden på ægteparret Mette og Henrik Skytte. Faktisk så meget, at de i dag – efter projektets afslutning -  cykler dagligt til arbejde på deres elcykler og har solgt deres ene bil.

”Siden vi begyndte, er vi mentalt blevet afklaret om at det slet ikke er så uoverkommeligt at cykle til og fra arbejde. Vi nyder at være ude i den friske luft, så beslutningen om at én bil til familien måtte være nok var helt naturlig,” siger Mette Skytte.

Tid og muligheder motiverer

For at få flere til at tage cyklen, skal man arbejde mere koncentreret med de reelle motivationsfaktorer. Og det er langt fra altid, at et bedre klima eller færre biler på vejene i sig selv er motiverende. Der skal i langt højere grad fokus på, hvad der betyder noget i hverdagen.

”Tid og muligheden for at kunne have en forudsigelig transporttid, der ikke afhænger af kø, er en af de primære motivationsfaktorer for deltagerne. Derudover har el-cyklen den fordel, at den kan hjælpe med at overkomme de fysiske barrierer, som terrænet i Aarhus byder mange cyklister, og som for nogle kan være en tungen på vægtskålen, når det gælder valget mellem bil og cykel,” siger Gustav Friis.