Partnerskaber skal gøre aarhusiansk renseanlæg til verdens mest ressourceeffektive

Offentliggørelse af nyt rensningsanlæg, speeddating og faglige diskussioner var på menuen, da Aarhus Vand i slutningen af marts havde inviteret til pressemøde, hvor de i samarbejde med blandt andet Danfoss, Aarhus Universitet og Insero A/S præsenterede, hvordan et bredt samarbejde kan gøre det nye rensningsanlæg ved Marselisborg, der står klar i 2026, til verdens mest ressourceeffektive.

Ved Pressemødet afholdte Aarhus Vand en såkaldt "speeddating", hvor blandt andet Karsten Lumbye, direktør i INSERO A/S, fortalte om, hvordan han kan se fordelen i at have et stort og bredt samarbejde.

"Det er spændende at se, hvordan vi på tværs af arbejdspladser og spidskompetencer kan udnytte vores forskelligheder til at opnå det store resultat, det ville være at have verdens mest ressourceeffektive rensningsanlæg," siger Thomas Skjødeberg Toftegaard fra Aarhus Universitet.

Overtager det gamle

Det nuværende renseanlæg i Aarhus er kendt som et af de "grønneste" renseanlæg i verden. Anlægget er energiproducerende, hvilket betyder, at det producerer 50%mere energi, end det forbruger ,og den overskydende energi kommer aarhusianerne til gavn i form af grøn el og varme.


Men inden for en nær fremtid vil renseanlæggets kapacitet ikke være stort nok til at rense spildevandet på grund af det hastigt stigende antal borgere i Aarhus Kommune, og derfor skal der bygges et nyt rensningsanlæg. Et rensningsanlæg, hvor ambitionerne er store, men hvor man også er klar over, at man ikke kan nå i mål alene.

"Vi er ambitiøse, og jeg er sikker på, vi kan nå i mål, men det kræver, ligesom vi har gjort her i dag, at vi udnytter hinandens kompetencer, og får skabt nogle gode partnerskaber, som ønsker at være med i udviklingen af rensningsanlægget," siger adm. direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder om udvikling af anlægget.

 

Anlægget skal stå færdigt i 2026, og målet er, at anlægget på sigt skal rense al spildevand i kommunen, samtidig med at anlægget skal producere overskudsenergi, som skal kunne udnyttes i form af for eksempel el.