Lys idé at skifte til LED-belysning

Den grønne omstilling i Aarhus Kommune er i fuld gang, og som led i den proces er et vigtigt skridt, at detailhandlere og virksomheder skifter til LED-belysning. 
Detailhandlen står for 11 procent af danske virksomheders elforbrug, og for detailhandlen udgør belysningen cirka 50 procent af elforbruget. Derfor har over 1000 små- og mellemstore butikker landet over haft besøg af LED-konsulenter fra Energistyrelsen, som har hjulpet med at se fordelene ved at skifte til LED-belysning. Nogle af disse detailforhandlere har været i Aarhus Kommune.

”Vi har været ude for at gøre opmærksom på, at det er en glimrende mulighed at skifte til LED-belysning, og vi er blevet taget fantastisk godt i mod. Vi har gjort opmærksom på, at det både er godt for miljøet, men altså også for detailhandlerens eget budget,” siger Thore Stenfeldt, som er projektleder på LED-kampagnen.

Grønne tal er positive 

Som del af LED-konsulenternes besøg hos de 1000 forskellige detailforhandlere, hjalp de også de enkelte butikker med at beregne, hvilken besparelse det kunne have at skifte til LED-pære i stedet for de normale pære, som mange af butikkerne har i dag. Undersøgelsen har vist, at de enkelte detailforhandlere i gennemsnit kan spare 100.000 kroner over syv år.
 
En af de detailforhandlere, der i Aarhus allerede har skiftet til LED-belysning, er møbelforhandleren Paustian.

”Det er klart, at vi selvfølgelig har haft økonomien i fokus. Vi er en forretning, og derfor betyder bundlinjen selvfølgelig også meget for os, ligesom den betyder meget for alle andre butikker og virksomheder,” siger Gitte Ingemann og fortsætter:
”Men det har faktisk også været rigtig vigtigt for os, at vi på denne måde kan bidrage til den grønne omstilling, og være en del af noget, som er lidt større end os selv. Det er en god ting som forretning at kunne bryste sig af, ” siger Gitte Ingemann.

Et stort ansvar

Hos Aarhus City Forening understreger direktør Claus Bech vigtigheden af, at butikkerne skifter til LED-belysning.

”Det er vigtigt både for miljøet, men også for butikkerne selv, at man skifter til LED-belysning. At man som butik i gennemsnit kan spare 100.000 kroner, er noget der kan give lidt luft i ethvert budget. Der er gevinst for både miljøet og på bundlinjen, så jeg kan ikke se ideen i ikke at skifte,” siger direktør i Cityforeningen Aarhus, Claus Bech.