Den grønne omstilling i børnenes hænder

Aarhus Kommunes ambitiøse mål om at være CO2-neutral i 2030 kræver, at man opsøger alle muligheder i håbet om at få nedbragt CO2-niveauet og dermed få skabt en grønnere kommune. I det arbejde er børn og unge vigtige, fordi det er den næste generation, som skal bære klimafaklen videre og fortsætte den grønne omstilling af byen. 

Blandt andet har helt små børn skulle bygge fremtidens flaskeautomat ud af legoklodser. Aarhus Katedralskole vandt Aarhus Kommunes 'Spirepris' og Gunther 'the Steve Jobs of sustainability' Pauli, holdt oplæg for studerende hos Kaospiloterne. Flere og flere arrangementer og events hjælper næste generation med at få tanken om en grøn fremtid til at gro. 

”Det er vigtigt, at viden om den grønne omstilling gives videre til næste generation. Selv i folkeskolerne har man dage, hvor man samler og sorterer skrald, og bare sådan nogle små ting er med til at give fokus på den grønne omstilling,” siger projektleder Thomas Mikkelsen fra Klimasekretariatet i Aarhus Kommune.

’Build The Change’

Et af de mange events som har været, var da LEGO, Dansk Retursystem og Climate Planet inviterede til ”Leg med omtanke”. Her byggede fantasifulde børn fremtidens grønne by ud af legoklodser for helt konkret at give deres bud på, hvordan en grønnere fremtid så ud. ”’Build the Change’ og ’Leg med omtanke’ handler om at give børnene en stemme og en mulighed for at lære. 

"Læring gennem leg er rigtig vigtigt for os, og den grønne omstilling er et rigtig vigtigt emne. Så vi hos LEGO, synes det er vigtigt at være forgænger for, hvad der er vigtigt i fremtiden. Og det er blandt andet klimaet,” siger projektleder på LEGO’s ”Build The Change” Camilla Torpe. 

Det, at man kan gøre en seriøs problemstilling til en måde, hvor børn kan lege og lære, er specielt vigtigt for også at introducere de helt små til en fremtid, hvor klimaet spiller en vigtig rolle. 

Inspiration til fremtidige projekter

Aarhus Katedralskole vandt i udgangen af 2016 GoGreenWithAarhus’ spirepris for at formå at kombinere den grønne dagsorden med skoleskemaet. Præmien ved at vinde Spireprisen var blandt andet en workshop med Klimasekretariatet og en række andre partnere, som vil hjælpe med at søsætte nye projekter og tiltag som skolens bæredygtighedsudvalg har udtænkt.

”Det er vigtigt for klimaindsatsten, at vi har nogle gode samarbejdspartnere som også anser den grønne omstilling for et vigtigt emne og en vigtig problemstilling. Derfor er det dejligt at eksempelvis både en uddannelsesinstitution som Aarhus Katedralskole og LEGO, som en verdensomspændende virksomhed, tager del i arbejdet,” siger projektleder Thomas Mikkelsen.